Saturday, November 26, 2011

Advent 2011



Slovo Advent znamená "príchod". Stredobod celého obdobia je oslava narodenia Ježiša Krista pri Jeho prvom príchode a očakávanie na opätovný príchod Krista Kráľa. Advent je viac než len označovanie dvätisíc ročnej tradície. Je to oslava pravdy o Bohu, zjavenie Boha v Kristovi, v ktorom sa celé stvorenie môže zmieriť s Bohom. Úryvky zo Slova Božieho počas Adventného obdobia sa sústreďujú na Druhý príchod, vrátane tém týkajúcich sa zodpovednosti a vernosti, súdu a hriechu ako aj nádeje večného života.

V tomto dvojitom zameraní na minulosť a budúcnosť, Advent tiež symbolizuje duchovnú cestu jednotlivcov a zboru, kedy vyznávajú, že Kristus prišiel, že je prítomný vo svete dnes a že znovu príde v moci. Táto vedomosť nám pomáha k svätému životu, lebo chápeme, že žijeme "medzi časmi" a že sme pozvaní byť vernými správcami toho, čo nám Boh zveril do rúk a aby sme nezabúdali na nášho Stvoriteľa, ktorého máme milovať celým svojim srdcom a taktiež pri tom nezabúdať aj na našich blížnych.

Tohto roku chceme Adventné obdobie prežiť na zvláštny spôsob. Chceme sa vydať na cestu do Betlehema a znovu si pripomenúť na príbehy z Biblie, ktoré už tak dobre poznáme, ale chceme sa pozrieť na nich v novom svetle a veríme, že na tejto spoločnej ceste objavíme aj nové veci, ktoré nám doteraz unikali. Nasleduje zoznam bohoslužieb s témou kázne a Biblického textu, ktorý chceme spolu rozoberať. Všetky uvedené bohoslužby budú o 16h, okrem dňa 25. Decembra (Prvý sviatok Vianočný), kedy budeme spolu doobeda, o 9.30h. Všetci ste najsrdečnejšie vítaní!

Pre vás, ktorí sa však nemôžete zúčastniť bohoslužieb, vždy poskytneme audio nahrávku, na ktorej si budete môcť vypočuť danú zvesť!




Reč Advent znači "dolazak". Centar celog ovog perioda je proslava rođenja Isusa Hrista koje se desilo prilikom njegovog prvog dolaska i očekivanje ponovnog dolaska Hrista Cara. Advent je više od pukog obeležavanje 2000-godišnje istorije. To je proslava istine o Bogu, otkrivenje Boga u Hristu, u kome se svako stvorenje može pomiriti s Bogom. Odlomci iz Reči Božje u toku Adventa stavljaju naglasak na Drugi dolazak, uključujući teme koje se tiču odgovornosti i vernosti, suda i greha, kao i nade za večni život.

U ovom dvostrukom naglasku na prošlost i budućnost, Advent takođe simboliše duhovni put pojedinca i zajednice, koji ispovedaju da je Hristos došao, da je i sada prisutan u svetu i da će ponovo doći u moći. Ovo nam pomaže da živimo posvećeni život, pošto shvatamo da živimo u "međuvremenu" i da smo pozvani da budemo verni upravitelji onoga što nam je Bog poverio, kao i da ne zaboravljamo na našeg Stvoritelja kojeg bi trebalo da volimo celim svojim srcem a pri tom ne zaboravljajući naše bližnje.


The word Advent means "coming" or "arrival". The focus of the entire season is the celebration of the birth of Jesus Christ in his First Advent, and the anticipation of the return of Christ the King in his Second Advent. Thus, Advent is far more than simply marking a 2,000 year old event in history. It is celebrating a truth about God, the revelation of God in Christ whereby all of creation might be reconciled to God. Scripture reading for Advent will reflect this emphasis on the Second Advent, including themes of accountability for faithfulness at His coming, judgment on sin, and the hope of eternal life.

In this double focus on past and future. Advent also symbolizes the spiritual journey of individuals and a congregation, as they affirm that Christ has come, that He is present in the world today, and that He will come again in power. That acknowledgment provides a basis for holy living, arising from a profound sense that we live "between the times" and are called to be faithful stewards of what is entrusted to us as God's people. . We are not to forget about our Creator whom we are called to love with all our hearts and also not to forget our neighbors.

No comments:

Post a Comment