Saturday, November 19, 2011

Pekmez / Jam




Ove godine smo se kao zajednica (zajedno sa padinskom zajednicom) uključili u misiju na jedan nesvakidašnji način. Pošto smo prošle godine bili zaista blagosloveni, jer smo mogli preći u nove prostorije, čime se i broj naših aktivnosti u toku prošle godine drastično uvećao (u poređenju sa prethodnim godinama), ove godine smo želeli da uradimo nešto čime bismo pomogli nekome drugome, nekome ko se nalazi možda još u težoj situaciji od nas. Pošto nam sakupljanje novca nije uvek jednostavno (pogotovo u ova teška vremena), u dogovoru sa jednom sestrom iz Austrije, osmislili smo jedan plan. U našem dvorištu imamo jednu veliku kajsiju, koja je ove godine zaista bogato rodila. Plan je bio takav da od svih kajsija napravimo pekmez (pravi domaći) i da ga uz pomoć naših sestara iz Austrije prodamo tamo (gde se ručni rad mnogo više ceni nego kod nas) i da nakon toga novac od prodaje upotrebimo na određeni misijski projekat. Na slikama možete videti poslednji stadijum pripreme pekmeza - dekoracija flaša, na kojima (na nemačkom) piše "Kajsija 2011 - Kovačica i Padina".



Tento rok sme sa ako zbor (spolu s padinským zborom) zapojili do misie na jeden nevšedný spôsob. Keďže sme minulý rok boli naozaj požehnaný, lebo sme sa mohli presťahovať do nového domu, čím sa aj počet naších aktivít počas tohto roku drasticky zvýšil (v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi), tento rok sme chceli urobiť niečo čím by sme pomohli niekomu inému, niekomu kto sa možno nachádza ešte v ťažšej situácii ako my. Keďže nám je zbieranie peňazí nie vždy jednoduché (najmä v týchto ťažkých časoch), v dohode s jednou sestrou z Rakúska vznikol jeden plán. Vo dvore máme  jednu veľkú marhuľu, ktorá tohto roku mala naozaj bohatú úrodu. Plán bol taký, že z týchto marhúľ urobíme lekvár (pravý domáci) a že ho s pomocou naších sestier z Rakúska predáme tam (kde sa ručná práca cení viac ako u nás) a na konci sa tie peniaze od predaja použijú na určitý misijný projekt. Na fotkách môžete vidieť posledné štádium prípravy lekváru - ozdoba fliaš, na ktorých (po nemecky) píše: "Marhuľa 2011 - Kovačica a Padina".


This year, our church (together with Padina UMC) became involved in mission in an unusual way. Since last year we were so blessed for being able to move to a new church building, this recorded drastic increase in our church activities (compared to the previous years), and this year we wanted to do something and help someone else - someone who might have even less than we do. Since raising money is not always easy (especially in these tough times), together with a sister from Austria, a plan was born. There is a huge apricot tree in our backyard which had a bountiful harvest. The plan was to make jam (real home made)  from all of the apricots and with the help of the sisters from Austria to sell it over there (because home made things are much more appreciated over there) and finally to use that money for a certain mission project. On the pictures you can see the last stage of the jam preparation - decorating the jars, which say (in German): "Apricot 2011 - Kovačica and Padina".




No comments:

Post a Comment