Friday, February 24, 2012

Lent 2012



Predveľkonočné obdobie, alebo Veľký pôst ako sa ešte nazýva (angl. Lent) je obdobie štyridsaťdňovej cesty k Veľkej noci. Ono nie je o tom, aby sme vyzerali nešťastní a úbohí s pohrebným výrazom tváre až po Veľký piatok. Ono je obdobie prípravy na Veľkú noc. Veľká noc je významná preto, lebo hovorí o mimoriadnom stretnutí Boha s človekom. Pán Ježiš Kristus, ktorý prišiel na túto zem bol ochotný zomrieť za hriechy celého sveta! Bol ochotný zomrieť aj za Tvoje hriechy! Neviem či Tebe, ktorý toto čítaš, to niečo hovorí, ale mne to hovorí veľmi veľa! Neviem si predstaviť väčšiu lásku na tomto svete ako lásku Božiu, ktorá dovolila takú bolestnú obeť! Veľká noc nie je o farbení vajíčok, alebo o oblievačke, alebo o tom, že dostaneš niekoľko dní voľna zo školy, alebo práce, ale je to čas kedy sa vyvrcholil príbeh, v ktorom aj Ty môžeš byť hrdinom rozprávky, preto že aj Ty sa môžeš stať víťazom v mene Ježiša, ktorý aj namiesto Teba dal svoj život! 

Tohto roku chceme Predveľkonočné obdobie prežiť na zvláštny spôsob. Chceme sa vydať na cestu do minulosti a chceme si znovu pripoemnúť príbehy z Biblie, ktoré už tak dobre poznáme, ale chceme sa na nich pozrieť v novom svetle a veríme, že na tejto spoločnej ceste objavíme aj nové veci, ktoré nám doteraz unikali. Chceme sa teda pozrieť na posledný týždeň Ježišovho života, ktorý ovplyvnil celé dejiny ľudstva.  Pozrieme sa na jednotlivé dní, počnúc od Kvetnej nedele a skončíme po Veľkej noci pri Petrovi. Nasleduje zoznam bohoslužieb s témou kázne a dňom a časom kedy sa uskutočnia. Všetci ste najsrdečnejšie vítaní.

Pre vás, ktorí sa však nemôžete zúčastniť bohoslužieb, vždy poskytneme audio nahrávku, na ktorej si budete môcť vypočuť danú kázeň!


Predvaskršnji period ili Veliki post kako se još naziva (engl. Lent) je period četrdesetodnevnog putovanja do Vaskrsa. Taj period nije o tome da izgledamo nesrećni ili potišteni ili kao da smo na sahrani sve do Velikog petka. To je vreme pripreme za Vaskrs. Vaskrs je zato važan, jer govori o nesvakidašnjem susretu Boga i čoveka. Gospod Isus Hristos koji je došao na ovu zemlju je bio spreman da umre za grehe celog sveta! Bio je spreman da umre za Tvoje grehe! Ne znam da li Tebi, koji čitaš ovo, to nešto znači, ali meni znači jako puno! Ne mogu da zamislim veću ljubav na svetu od Božje ljubavi koja je dozvolila takvu strašnu bolnu žrtvu! Vaskrs nije o farbanju jaja ili o tome da ćeš dobiti nekoliko slobodnih dana s posla ili škole, već je to vreme kad je kulminirala priča u kojoj i Ti možeš biti glavna ličnost, zato što i Ti možeš postati pobednik u imenu Isusa koji je umesto Tebe dao svoj život!

Ove godine želimo ovo vreme da iskusimo na malo drugačiji način. Želimo da krenemo na put u prošlost i želimo ponovo da se potsetimo priča iz Biblije koje tako dobro poznajemo, ali želimo na novi način da ih sagledamo i verujem da ćemo na ovom zajedničkom putu otkriti i nove stvari koje su nam možda do sada promakle. Želimo se, dakle osvrnuti na poslednju sedmicau Isusovog života koja je potpuno promenila ljudsku istoriju. Osvrnućemo se na svaki dan pojedinačno, počevši od Cvetne nedelje i završićemo nakon Vaskrsa kod Petra. Pošto su sve propovedi na slovačkom, ukoliko ste zainteresovani, možete me kontaktirati na jedan od nekoliko načina, koji ćete naći sa desne strane ovog bloga i možete dobiti prevedeni transkript propovedi na srpski jezik!


Lent is a time of a forty-days journey towards Easter. It is not about looking miserable or tortured or funereal all the way till Good Friday. It is a time of preparation for Easter. Easter is important because it talks about the extraordinary encounter of God and man. The Lord Jesus Christ who came to Earth was ready to die for the sins of all humanity! He was willing to die for your sins! I don't know if these words mean anything to you, who are reading this, but they do to me. I cannot imagine a bigger love than the love of God which allowed such a painful sacrifice. Easter is not about dyed eggs or about getting a few days off of work or school, but rather it is a time when the story about victory has culminated. You can become the hero/heroine of this story, because you can also be a winner in the name of Jesus who gave His life in your stead!

This year we would like to experience Lent in a different way. We want to go on a journey to the past and want to look again at the stories from the Bible which we know so well, but we wish to look at them in a new light and we believe that on this journey we will discover new things which might have escaped us until now. We wish to look at the last week of the life of Jesus, which influenced the whole history of humanity. We will take a look at every day of that week, beginning with Palm Sunday and we will end after Easter Sunday with Peter.

No comments:

Post a Comment