Tuesday, January 15, 2013

Deň 3: Kráčať s Bohom, pretože nás miluje





Utorok, 15. 1. 2013
Kráčať s Bohom, pretože nás miluje

Lukáš 10, 29-37
„Ale on, aby sa ospravedlnil, ďalej sa pýtal Ježiša: A kto je môj blížny? Nato Ježiš začal rozprávať: Istý človek zostupoval z Jeruzalema do Jericha a dostal sa do rúk zbojníkov. Tí ho ozbíjali, doráňali, nechali ho polomŕtveho a odišli. Náhodou šiel touto cestou kňaz, ktorý ho síce videl, no obišiel ho. Takisto aj levita; keď prišiel na to miesto a uvidel ho, obišiel ho. No prišiel k nemu aj istý pocestný, Samaritán. Keď ho uvidel, prišlo mu ho ľúto. Pristúpil k nemu, nalial mu na rany olej a víno a obviazal mu ich. Potom ho vyložil na svoje dobytča, zaviezol do hostinca a postaral sa o neho. Na druhý deň vybral dva denáre, dal ich hostinskému a povedal: Staraj sa oňho; ak na neho vynaložíš viac, na spiatočnej ceste ti to zaplatím. Kto podľa teba z tých troch sa stal blížnym tomu, čo padol do rúk zbojníkov? On povedal: Ten, čo mu preukázal milosrdenstvo. A Ježiš povedal: Choď a rob podobne!“

Doplňujúci text : Jeremiáš 31, 2-7

Čo by bolo, keby.... – som len prešiel okolo a nechal ho tam ležať? Takúto otázku si milosrdný Samaritán mohol klásť, keď pred ním na ceste ležal zranený muž. Ale bolo mu ho ľúto, keď videl, že ten druhý potrebuje pomoc a tak upustil od svojich plánov a cieľov v ten deň a postaral sa o zraneného. Stálo ho to premáhanie, čas, sily aj peniaze.
Keď sme na cestách, niekedy aj my stretneme človeka v kritickej či biednej situácii. Čo by bolo, keby... – som odmietol a bez povšimnutia prešiel okolo človeka, ktorý ma dnes potrebuje ako svojho blížneho? Okolo človeka, ktorý sa cíti nepochopený, osočovaný, opovrhovaný, zranený, neprijatý a nemilovaný?
Spomeňme si, že Ježiš Kristus bol vo svojej dobe na cestách, aby ľuďom pomáhal, uzdravoval ich a volal k nasledovaniu. Dosť často si v dave všimol jediného, ktorý ho práve potreboval. Pripomeňme si, že dnes nás posiela namiesto seba. Spomíname si, že nám do srdca dal svoju božiu lásku skrze Svätého Ducha?  Môže táto láska v nás určovať naše konanie? Dovolíme jej, aby nás odhovorila od našich vlastných plánov a cieľov? Dokážeme s ňou prekonávať prekážky a bariéry? Núti nás jeho láska k tomu, aby sme s druhým človekom zaobchádzali s najvyššou úctou?
Aké veľké požehnanie by to bolo, keby sme dnes mohli byť blížnym nejakému človeku, keby cez nás mohol zakúsiť božiu lásku, a zažiť uzdravenie ducha, duše i tela!
Samaritán a prepadnutý muž sa stretávajú ako blížni. Kde je môj blížny dnes alebo: Kto by ma dnes mohol ako blížneho očakávať?  A čo potrebuje? Neprechádzajme ľahostajne okolo ľudí, ale dívajme sa na každého jedného milujúcimi očami nášho Pána! Bude to vzrušujúca cesta. Ježiš už dlho kráča pred nami a pripravuje pre nás cestu k našim blížnym.

Horst Weippert, Mužský modlitebný spolok,  Gärtringen

Modlitba:
Pane Ježišu Kriste, posielaš ma do dnešného dňa. Ďakujem ti, že ma miluješ a napĺňaš svojou láskou. Prosím daj mi poznať a vidieť, komu dnes smiem byť blížnym a koho smiem stretnúť v tvojej láske – aby si bol ty oslávený.

Vďaky / pokánie / prosby / chvály:
  • Ďakujme za to, že nás Pán Ježiš Kristus predchádza vo svojej láske a posiela do sveta
  • Prosme o odpustenie toho, že sme niekedy prehliadli človeka v núdzi a nechali sme ho ležať na zemi
  • Prosme o to, aby sme dnes skrze božiu lásku našli svojho blížneho
  • Prosme o silu obrátiť sa k nemu a odsunúť bokom svoje vlastné plány
  • Chváľme Boha za to, že je možné uzdravenie človeka; že Božia láska dokáže zmeniť ducha, dušu aj telo.

Modlitba za blížnych / starých / chorých / opatrovaných / deti:
  • Modlime sa za osobné situácie v susedstve, práci, rodinách
  • Modlime sa za ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc a opateru; za ľudí, ktorí sú vyčerpaní starostlivosťou o svojich blížnych; za situáciu a vývoj v starostlivosti o starých ľudí
  • Modlime sa za deti vo všetkých vývojových a vekových oblastiach; za rodiny, slobodné matky, deti z rozvedených rodín, škôlky, školy, domovy, znevýhodnených a zneužívaných.

No comments:

Post a Comment