Sunday, January 20, 2013

Deň 8: Kráčať s Bohom, pretože dáva radosť





Nedeľa 20. 1. 2013
Kráčať s Bohom, pretože dáva radosť

Nehemiáš 8, 9-12 „Vtedy  kráľovský miestodržiteľ Nehemiáš, kňaz a zákonník Ezdráš i leviti, ktorí poučovali ľud, povedali všetkému ľudu: Tento deň je zasvätený Hospodinovi, vášmu Bohu. Nesmúťte a neplačte! Všetok ľud totiž plakal, keď počul slová zákona. Ďalej im povedal: Choďte, jedzte dobroty, pite sladké nápoje a pošlite niečo aj tým, čo nemajú nič pripravené, lebo tento deň je zasvätený nášmu Pánovi. Nebuďte smutní, lebo robiť radosť Hospodinovi je vaším útočiskom. Aj leviti upokojovali všetok ľud: Utíšte sa, lebo tento deň je posvätný. Nebuďte smutní. Vtedy všetok ľud odišiel jesť, piť, posielať dary a poriadať veľkú radostnú slávnosť, lebo pochopil slová, ktoré mu oznámili.”
Doplňujúci text: Lukáš 1, 46-55

Je to ťažká práca. Vlastne nič pre jemné ruky. Pretože osekávať a vláčiť kamene nie je práca pre každého. Za normálnych okolností. V tomto prípade je to inak. Všetci obyvatelia sa zúčastňujú na spoločnej stavbe. Po 52 dňoch je hotová. Okolo Jeruzalema stojí múr. Veľká radosť! Majstrovský výkon!
Majstrovský výkon? Áno, pretože neodborní stavitelia dokázali niečo úžasné a to napriek protivenstvám. Nie, lebo keď sa nepriatelia dopočujú  o dokončení stavby, strácajú odvahu, pretože vidia, že je to Božie dielo. (Nehemiáš, 6, 16)
Teraz sa zhromažďuje národ ako jeden muž (Nehemiáš 8, 1) a prosí Ezdráša, aby čítal z Mojžišovho zákona. On číta a potom chváli Boha. Celý národ to potvrdzuje hlasným Amen. Dvíhajú svoje ruky, skláňajú sa a vzývajú Pána. Následne sa jasne a zrozumiteľne vysvetlí, čo sa čítalo. Všetci sú hlboko dojatí a plačú. Avšak duchovní vodcovia povzbudzujú ľud k tomu, aby neboli smutní, ale aby sa radovali z Pána a výdatne i veľkoryso oslávli tento posvätný deň.

1.  Boží ľud potrebuje jednotu.
Keď kráčame s Bohom, nechráni nás to pred ťažkými obdobiami. Ale sme vyzvaní k tomu, aby sme držali spolu.  Spoločne sa to dá! S Božou pomocou a nádejou v srdci zmiernime biedu a dokážeme úžasné veci.

2.  Boží ľud potrebuje Božie slovo a jeho jasný výklad.
Poznávame, kým Boh jea kým sme my. Potrebujeme mať jasno o našom stave – o našom postavení pred Bohom. To nás ochráni pred povýšenosťou, a zároveň nás to vyzdvihne z našej nízkosti (por. Lukáš 1, 48.52).

3.  Boží ľud potrebuje spoločné uctievanie.
Bázeň pred Bohom a láska k Bohu nachádzajú svoje osobné formy vyjadrenia. Ako telo Kristovo však chceme stáť spoločne „ako jeden muž” pred Bohom a uctievať ho.

4.  Boží ľud potrebuje novú radosť.
„Radosť v Pánovi je vašou silou.” Objavme nanovo túto radosť, aby sme boli silní. Dnes je nedeľa. Každý týždeň si spomíname na zmŕtvychvstanie Krista. Aká radosť! Poďme oslavovať – a nech aj iní majú podiel na našej radosti.

Christoph Grötzinger, Salzburg, generálny  sekretár rakúskej evanjelickej aliancie


Modlitba:
Pane Ježišu Kriste, ďakujeme ti, že si nás vykúpil. Chceme ťa chváliť a ctiť pred všetkými ľuďmi. Stojíme pred tebou ako “jeden muž”.  Chceme spoločne podať svedectvo o tvojej veľkosti a dobrote. A tiež vyznávame naše neradostné kresťanstvo. Pomôž nám opäť objaviť stratenú radosť. Chceme oslavovať tvoju prítomnosť v našom živote a v našich zboroch. Tvoja radosť nech je našou silou. Amen.

Vďaky / pokánie / prosby / chvály:
  • Ďakujme Bohu za jednotu Kristovho tela.
  • Ďakujme Bohu za plnú moc, ktorou nás vybavil.
  • Skláňajme sa pred Bohom a vyznávajme, že sme túto jednotu ešte dostatočne nehľadali a nežili.
  • Prosme Boha, aby nám ukázal, ktoré biedy musíme spoločne zredukovať.
  • Prosme za zvestovateľov Slova, aby ho správne vykladali.
  • Chváľme Pána, že nám svojou smrťou a vzkriesením umožňuje nový život,  a že smieme byť jeho telom.

Modlitba za cirkvi / zbory / rodiny / školy / ekonomiku
  • Modlime sa za vlastnú cirkev a zbor, aby boli a tiež ostali miestom radosti v Pánovi.
  • Modlime sa za rodiny a pracovný svet: práca a odpočinok, aktivita a radosť by mali ostať v rovnováhe.
  • Modlime sa za školy a university: aby deti a mladiství nanovo našli radosť v Bohu.
  • Modlime sa za ekonomiku: lačnosť po zisku alebo normálny rast? Pomoc všetkým ľuďom alebo jednostranný blahobyt pre pár jedincov?

No comments:

Post a Comment