Wednesday, January 16, 2013

Deň 4: Kráčať s Bohom, pretože oslobodzuje





Streda 16. 1. 2013
Kráčať s Bohom, pretože oslobodzuje

2. kniha Mojžišova 1, 15- 22
  „Vtedy egyptský kráľ prikázal hebrejským pôrodným babiciam, z ktorých jedna sa volala Šifrá a druhá Púa: Keď budete pomáhať pri pôrode hebrejským ženám, dajte pozor na pohlavie: Ak je to chlapec, usmrťte ho, ak dievča, nechajte ho nažive! Pôrodné babice sa však báli Boha, nerobili, ako im rozkázal egyptský kráľ, a nechávali chlapcov nažive. Egyptský kráľ si dal predvolať pôrodné babice a povedal im: Prečo to robíte, že nechávate chlapcov nažive? Pôrodné babice faraónovi odpovedali: Hebrejky nie sú ako egyptské ženy. Sú plné života a porodia skôr ako k nim príde babica. Boh preukazoval babiciam dobrodenie, ľud sa ďalej množil a veľmi mohutnel. Pretože sa pôrodné babice báli Boha, dal im potomstvo. Potom faraón rozkázal všetkému svojmu ľudu: Každého novorodeného hebrejského chlapca hoďte do Nílu, každé dievča nechajte nažive!”

Doplňujúci text: Ján 4, 4-26

Exodus, odchod Izraelitov z Egypta, sa stal modelom toho, čo znamená kráčať s Bohom. Na putujúcom Božom národe bolo po celý čas poznať, že život s Bohom nie je ovplyvňovaný nehybnosťou, strnulosťou ale pohybom a že Boh človeka nezaháňa do úzkych, ale práveže oslobodzuje z otroctva. Na začiatku tohoto prechodu k slobode stojí nenápadná epizóda neposlušnosti pôrodných báb. Poslúchali Boha viac než ľudí a ostali verné aj etike svojho povolania: “pomáhať príchodu na svet a nie životu zabraňovať”. A na ospravedlnenie svojho správania nachádzajú prefíkanú odpoveď.
Veľké udalosti majú väčšinou svoj počiatok v malých začiatkoch. Z nenápadného semienka, ktoré musí byť vložené do zeme, vzíde bohatá úroda. Toto prirovnanie sa ťahá ako červená niť celou Bibliou, aby opísalo podstatu aj tajomstvo Božieho kráľovstva.
Oslobodenie začína u jednotlivca. Preto sa Ježiš venuje ľuďom osobne a jednotlivo. Uprostred dňa, ktorý má svoje starosti a bremená, sa  pri Jakobovej studni stretáva s jednou ženou a vťahuje ju do rozhovoru, v ktorom neostávajú zamlčané ani slabosti ani vina. Ale on jej chce otvoriť celkom nový pohľad na život ponad všetky tie bremená, tlaky, hranice a nespravodlivosť. Na slobodný, nevyčerpateľný život v širokom horizonte Božieho kráľovstva.
Sám Ježiš je kľúčom k tejto slobode. “Keď vás oslobodí Syn Boží, tak budete skutočne slobodní”. (Ján 8, 36)
Pavol v liste Galaťanom bojuje za túto slobodu, ktorú zakúsil v stretnutí so zmŕtvychvstalým Ježišom. Ježiš Kristus nás oslobodil od všetkého nutkavého hľadania vlastnej sebarealizácie a samospásy.  Oslobodil nás, aby sme si navzájom slúžili v láske. (Gal. 5, 1.6.13)

Ulrich Materne, referent Nemeckej evanjelickej aliancie

Modlitba:
Bože, Otče náš, ty povyšuješ ponížených a oslobodzuješ zviazaných. Tvoj Syn Ježiš kráča s nami a ukazuje nám cestu k pravej slobode. Pošli nám svojho Ducha, aby nás pravda oslobodila. Pomôž nám spoznať a vážiť si to, čo si nám dal. Urob nás dostatočne silnými k tomu, aby sme prekonali všetko, čo nás zväzuje. Daj vytrvalosť a silu všetkým, ktorí sa usilujú o slobodu a dôstojnosť v tomto svete.  Pane života, veď nás k spravodlivosti a pokoju.

Vďaky / pokánie / prosby / chvály:
  • Ďakujme za slobodu, ktorá je možná v Ježišovi Kristovi a ktorú smieme denne prežívať
  • Čiňme pokánie z toho, keď odvraciame zrak od potláčaných, zneužívaných, vykorisťovaných a poviazaných ľudí, keď si posolstvo o oslobodení nechávame len pre seba
  • Prosme o priamy chod vecí, keď sa zasadzujeme za spravodlivosť , oslobodenie a rovnaké šance
  • Chváľme Boha za božiu silu, ktorá dnes tak ako predtým vyvádza z otroctva; za malé i veľké zázraky oslobodenia

Modlitba za prenasledovaných kresťanov / útlak / vykorisťovanie / závislosti / zneužívanie:
  • Modlime sa za krajiny a regióny, kde ľudia zažívajú pre svoju vieru prenasledovanie a ujmu
  • Modlime sa za ľudí, ktorí žijú v chudobe, vykorisťovaní a útlaku
  • Modlime sa za ľudí medzi nami, ktorí sa závislosťami, nútenou prostitúciou, zneužitím moci dostali do tiesne
  • Modlime sa za deti, ktorú museli zažiť sexuálne zneužívanie a ktoré si želajú život v slobode.

No comments:

Post a Comment