Thursday, January 17, 2013

Deň 5: Kráčať s Bohom, pretože nás spája





Štvrtok 17. 1. 2013
Kráčať s Bohom, pretože nás spája

list Efezanom 2,13-22
„No vy, čo ste boli niekedy ďalekí, stali ste sa teraz v Ježišovi Kristovi blízkymi skrze Kristovu krv. Veď on je náš pokoj, keď oboch spojil v jedno a svojím telom zbúral rozdeľujúci múr nepriateľstva, keď zbavil platnosti zákon prikázaní s jeho nariadeniami, aby v sebe z dvoch stvoril jedného nového človeka a nastolil pokoj. Oboch zmieril s Bohom v jednom tele, na kríži, usmrtil ich nepriateľstvo. A keď prišiel, ohlasoval pokoj, vám, čo ste boli ďaleko a pokoj tým, čo boli blízko. Veď skrze neho máme v jednom Duchu obaja prístup k Otcovi. A tak teda už nie ste cudzinci a prišelci, ale ste spoluobčania   svätých a členovia Božej rodiny. Ste vybudovaní na základe apoštolov a prorokov, pričom uholným kameňom je Ježiš Kristus. V ňom celá stavba pevne pospájaná rastie vo svätý chrám v Pánovi; v ňom ste aj vy spoločne budovaní na Boží príbytok v Duchu.”

Doplňujúci text: Žalm 133

Obe slová sú veľmi krátke a znamenajú to isté: nemecké a anglické “in” čiže “v” a grécke “en”. “V Ježišovi Kristovi” je pre Pavla extrémne dôležité, pretože on sám zakúsil, čo to môže znamenať. Všetko sa zmení, všetko sa obnoví silou zmierenia, Ježišovou krvou, Duchom posvätenia. Keď Pavol kráčal s Bohom, možno by si na svoje služobné auto dal poznávaciu značku EN-JC – v Ježišovi Kristovi. Kresťania zo Židov a z pohanov sláviaci spolu Večeru Pánovu? To je ťažké, ale dá sa to. Fanúšikovia opatrnosti a priatelia slobody v jednej miestnej aliancii? To je ťažké, ale dá sa to. Strážcovia tradície a tí, čo hľadia vpred  v spoločnej modlitbe? To je ťažké, ale dá sa to: EN-JC = v Ježišovi Kristovi.
Pavol si sotva mohol postaviť kamenný dom, pretože sa to nehodilo k jeho flexibilnému životnému štýlu výrobcu stanov. Ale bezpečný domov pri Bohu s celou jeho príťažlivosťou akú môže mať len nebeská vlasť, poznal dobre. Pre jedného je Ježiš základným kameňom. Kvôli stabilite v búrkach a precíznemu murárskemu nastaveniu stojí do dvoch strán (v texte sa to týka kresťanov zo Židov a kresťanov z pohanov) na spoločnom pôdoryse. Pre iného je to Boh, Otec, Pán domu. Z nepriateľov, cudzincov robí radostných priateľov pokoja. A to tretie: Duch Svätý sa v dome vyzná a vita nás u Boha.

Eginhard Voigt, pastor Slobodnej evanjelickej cirkvi , Ennepetal


Modlitba:
Pane Ježišu Kriste, základný kameň cirkvi, si položený od večnosti. Ty si ten, kto všetko nesie večnou silou a svätou láskou. Jedine ty si večnou skalou spasenia. Pane Ježišu Kriste, základný kameň cirkvi, chceme stavať len na teba. Čo sme postavili na tebe, to ostáva postavené večne. Môžu prísť búrky, to, čo je postavené na tebe, všetko prekoná.

Vďaky / pokánie / prosby / chvály:
  • Ďakujme za rozdiely našich osobností;  za to, že zmierená rozdielnosť je krásna; za to, že pred Bohom sme si všetci rovní
  • Odpusť nám našu jednostrannú sústredenosť na naše vlastné predstavy, a na vlastnú cirkev a zbor
  • Odpusť nám našu obmedzenú orientáciu na istú vrstvu obyvateľstva, prostredie, v ktorom sa pohybujeme!
  •  Odpusť nám, že sme premárnili šance zblížiť sa navzájom, hovoriť spolu, pomáhať si navzájom!
  • Pane, rozšír náš pohľad a naše srdce pre všetkých, ktorí bývajú v dome tvojho Otca!
  • Mocou tvojho Ducha od nás odním strach zo stretnutia s kresťanmi, ktorých sme ešte nespoznali alebo ktorých sme ešte nepochopili.
  • Posilni jednotu tvojho kráľovstva  v našich srdciach, domoch a halách!
  • Chválime ťa, Ježišu Kriste, ty si šanca na záchranu ľudí zo všetkých národov
  • Ty si Bohom, ktorý spája a završuje jednotu Božích detí.
     
Modlitba za vzájomné spoločenstvo na Božiu slávu / Evanjelickú alianciu / kresťanov v Európe
  • Modlime sa za jednotu v Kristovi miestnych kresťanov; v myslení, v spoločenstve zborov, v odlišných cieľoch a modlitbách. Vo všetkom nech je Boh oslávený!
  • Modlime sa za Nemeckú evanjelickú alianciu ľudí, jej úlohy a pracovné skupiny: modlitby, migrácia, islam, politika, postihnutí ľudia, náboženská sloboda, medzinárodná práca a central aliancie , referenti, konferencie, semináre a dovolenky.
  • Modlime sa za spoločenstvo rôznych cirkví, spolkov, projektov a európskych krajín.

No comments:

Post a Comment