Saturday, January 19, 2013

Deň 7: Kráčať s Bohom, pretože chce spravodlivosť





Sobota 19. 1. 2013
Kráčať s Bohom, pretože chce spravodlivosť

2. kniha Mojžišova 22, 20-24 „Cudzinca nebudeš utláčať ani sužovať, veď aj vy ste boli cudzincami v Egypte. Vdovu ani sirotu nebudete utláčať. Ak ich však budeš utláčať a ony budú volať ku mne, ich nárek určite vypočujem. Rozpáli sa moj hnev... Ak z môjho ľudu niektorému úbožiakovi, ktorý je s tebou, požičiaš peniaze, nesprávaj sa k nemu ako úžerník, nežiadaj od neho úroky.“

Doplňujúci text: Skutky 2, 44-47
Náš Boh skôr než niečo očakáva, najprv vždy obdarúva. Bolo to tak od počiatku, pri stvorení, pri jeho zmluve s izraelským národom. Boh sa zaväzuje k vernosti a požehnaniu pre svoj národ.  Až potom očakáva od svojich partnerov primerané správanie: vernosť, dôveru, dodržiavanie prikázaní – a rovnako tiež spravodlivosti. Je to celkom iný obraz Boha než obraz prísneho neustále niečo žiadajúceho Boha Starej zmluvy.
Nejde v prvom rade o spravodlivosť, ktorú by sme mali činiť. Biblickou myšlienkou je: že konanie národa ako aj jednotlivca by malo zodpovedať v práve a spravodlivosti tomu, kým je a čo robí Boh. Tu spočíva súvis biblických pojmov podporovať a požadovať. Už v Mojžišových knihách Boh očakáva, že jeho spravodlivosť odovzdáme našim blížnym. V 2. knihe Mojžišovej sú to cudzinci (čo prišli za prácou), vdovy, siroty a chudobní. Niektorí proroci jasne hovoria, že Boh sa poriadne hnevá, keď jeho milovaní zmluvní partneri odmietajú odovzdať darovanú spravodlivosť; keď niekedy robia pravý opak, a síce utláčajú a znevýhodňujú iných.
Skrze obeť Ježiša Krista na kríži sa Božia spravodlivosť zviditeľnila pre všetkých, „keď sme ešte boli hriešnikmi” (Rimanom 5, 8). Túto darovanú spravodlivosť smieme vo viere prijať a odovzdávať ďalej. Najprv v spoločenstve kresťanov, ako to ideálným spôsobom ukazujú Skutky 2, 44-47. Alternatívny životný štýl kresťanov bol atraktívny a nachádzali u obyvateľstva priazeň. Cirkev rýchlo rástla.
Po druhé, aj ľudia, ktorí ešte nepatria do cirkvi, by mali skrze nás zakúsiť Božiu lásku i spravodlivosť. Je to pravda:  Na tejto zemi nikdy nevytvoríme dokonalú spravodlivosť. Boh sám ju nastolí. Čakáme na nové nebo a novú zem podľa jeho zasľúbení, kde bude prebývať spravodlivosť (2. Petrov list 3, 13).Každopádne to má byť aktívne čakanie, počas ktorého máme na tomto svete presadzovať toľko Božej spravodlivosti, ako je to len možné.  Spojenie s Ježišom nám pomáha žiť spravodlivý život v nespravodlivom svete, bez protislužby. Jednoducho darúvame od Ježiša prijatú lásku a spravodlivosť ďalším ľuďom, ktorí ju veľmi potrebujú.

Axel Nehlsen, Berlín, manažér, evanjelický farár


Modlitba:
Pane Ježišu Kriste, trpel si kvôli nám a úplne nezaslúžene si nás ospravedlnil pred tvojím Otcom. Chválime ťa za to. Otvor naše oči, aby sme videli biedu tých, ktorí sú blízko i ďaleko! Dotkni sa našich sŕdc, aby sme sa im venovali. Pohni naše ruky, aby sme im pomohli s tým, čo je v našej moci. A ty sám sa zmiluj nad veľkou chudobou a nespravodlivosťou na našej zemi!

Vďaky / pokánie / prosby / chvály:
  • Ďakujme za darovanú spravodlivosť skrze Ježiša Krista.
  • Sme smutní a činíme pokánie z toho, že my sami a tiež iní kresťania často odmietame alebo zabúdame odovzdávať ďalej tieto dary.
  • Osobne aj ako zbory prosme o fantáziu, ako odovzdať ľuďom v našom okolí Božiu lásku a spravodlivosť, ľuďom, ktorí trpia chudobou, núdzou a vylúčením.
  • Osobne aj ako cirkev prosme o silu priniesť Božiu lásku a spravodlivosť k vzdialeným blížnym, ktorí znášajú utláčanie, hlad, chudobu a neslobodu.

Modlitba za spravodlivosť / iniciatívu Micha / nezamestnaných / zmenu sŕdc
  • Modlime sa za spravodlivé rozhodnutia v parlamente, ktoré by zastavili a ukončili vykorisťovanie a zvýhodnenú ekonomiku.
  • Modlime sa za prekonanie extrémnej chudoby a hladu. Je iniciatíva Micha len impulzom k modlitbe alebo aktivitou nášho zboru/miestnej aliancie?
  • Modlime sa za nepomer medzi preťažením jedného a nevyužitím druhého; za sprostredkovanie práce; vytváranie nových pracovných miest; vedúcich pracovníkov; za ich ochotu ku každodennému čo najlepšiemu nasadeniu.

No comments:

Post a Comment