Monday, January 14, 2013

Deň 2: Kráčať s Bohom, pretože nás volá





Pondelok 14. 1. 2013

Kráčať s Bohom, pretože nás volá

1. kniha Samuelova 3,8-10
“Hospodin znova, po tretí raz, zavolal na Samuela. Ten vstal, šiel k Élimu a povedal mu: Tu som, veď si ma volal. Vtedy Éli pochopil, že chlapca volal Hospodin. Éli povedal Samuelovi: Choď si ľahnúť, no ak by ťa zase volal, povedz: Hovor, Hospodin, tvoj služobník počúva. Samuel nato odišiel a ľahol si na svoje miesto. Hospodin prišiel, zastal si a zvolal ako predtým: Samuel, Samuel. Ten odpovedal: Hovor, tvoj služobník počúva.ovHo

Doplňujúci text:
Ján 10, 27

Celé dni mu nejde tá myšlienka z hlavy. Znova a znova si všimne plagát na reklamnom stĺpe a teraz už i inzerát v novinách. „Možno by som predsa len mal ísť dnes večer do mestskej haly na tú evanjelizáciu”, premýšľa. A keď ho následne suseda z druhého poschodia priamo pozve, pochopil to volanie a vydal sa na cestu. Bude to večer, ktorý zmení jeho život, večer, kedy sa s tretne s Bohom.
Božie volanie nikdy neprestane. Nezažívame ho len na začiatku nášho kresťanského života, ale nás sprevádza celým naším životom. Záleží len na tom, či jeho hlas rozoznáme a rozumieme mu.
Ale ako je to s hlasmi v našom živote? Dokážeme rozlíšiť skutočne dôležité hlasy od tých hlučných, prevládajúcich, vnucujúcich sa hlasov našej doby? Alebo máme zapchaté uši nášho srdca vlastnými myšlienkami a predstavami? Samuel až na tretí raz a k tomu s pomocou Éliho rozpoznal Boží hlas, ktorý ho volal. Ako často musí Boh volať nás? A kto nám pomôže spoznať jeho hlas?
Anna volala už niekoľkokrát kvôli nedôležitej zámienke a zakaždým som ju odbil krátkou odpoveďou. Až kým som konečne pochopil, že si musím nájsť čas na dôkladný rozhovor. Keďže som ihneď nespoznal Boží hlas.
Biblia je od prvej po poslednú stranu plná toho, ako Boh volá ľudí. A neprestal do dnešného dňa volať ľudí k tomu, aby ho nasledovali. Je na nás, aby sme spoznali jeho hlas a nasledovali ho.
Keď mi zavolá moja priateľka Heike a ozve sa len krátkym „ahoj”, ihneď ju spoznám. Prajem si, aby som spoznala i Boha, keď ma volá a nasledovala ho.

Marieluise Bierbaum, učiteľka na dôchodku, Nemecko





Modlitba:
Drahý nebeský Otče, daruj nám schopnosť rozumieť tvojej vôli, keď si čítame tvoje Slovo a poslušnosť ju aj konať. Daj nám ako cirkvi rozpoznať a využiť príležitosti, kedy máme hovoriť o tebe a kedy prakticky preukázať tvoju lásku v našom meste. Daruj nám k tomu fantáziu a odvahu a tiež radosť, ktorá obdarúva nás i našich blížnych.

Vďaky / pokánie / prosby / chvály:
  • Všímajme si Boží hlas vo všedných dňoch; ďakujme za to, že Boh ešte volá
  • Prosme o to, aby sme dokázali oddeliť Boží hlas od našich myšlienok a prianí; o odpustenie, keď naše priania stoja v ceste Božej vôli
  • Prosme o to, aby sme dokázali rozpoznať hlasné hlasy okolo nás od tých tichých v našom vnútri; prosme o ticho a usmernenie skrze Svätého Ducha
  • Prosme o to, aby sme brali na vedomie príležitosti k svedectvu a odvážne spoločne využívali súčasné príležitosti k evanjelizácii
  • Prosme o to, aby sme ako cirkev rozpoznali znaky doby; chváľme za vedenie Duchom Svätým a  Božím slovom.

Modlitba za misiu / evanjelizáciu / kľúčových ľudí v cirkvi a spoločnosti:
  • Modlime sa za misionárov, zvestovateľov a evanjelistov
  • Modlime sa za ProChrist 2013 v Stuttgarte, na prenosových miestach, v médiách
  • Modlime sa za osobnosti, ktoré na verejnosti ovplyvňujú ľudí
  • Modlime sa za to, aby Pán dnes volal nasledovníkov do služby na plný úväzok.

No comments:

Post a Comment