Thursday, June 7, 2012

Sastanak propovednika - Kisač



Dana 7. juna je u Kisaču započeo trodnevni susret propovednika EMC u Srbiji sa episkopom Patrikom Štrajfom (episkop Centralne konferencije Srednje i Južne Evrope). Povod sastanka jeste zajedništvo sa episkopom i međusobno, ali i upoznavanje sa strukturom i organizacijom naše crkve u svetu. Iako Evangelička metodistička crkva u Srbiji spada u manje crkve u zemlji, ona je deo velike crkvene porodice u celom svetu, koja osim ovog imena, u nekim zemljama nosi ime United Methodist Church (Ujedinjena metodistička crkva). U okviru metodizma u svetu, odnosno metodističko-veslijanskog pokreta, kako se često naziva, koji broji čak i do 100 miliona članova i sledbenika postoji relativno dosta samostalnih crkava (denominacija), od kojih je EMC (ili UMC) najveća. Iako se pojedine denominacije međusobno razlikuju u imenu i pojedinostima, ono što nas veže i za šta smo Bogu zahvalni jeste Božja ljubav i Njegova milost.



Dňa 7. júna sa v Kysáči začalo trojdňové stretnutie kazateľov EMC v Srbsku s biskupom Patrickom Streiffom (biskup pre Centrálnu konferenciu Strednej a Južnej Európy). Účel tohto stretnutia je spoločenstvo s biskupom a navzájom, ale aj spoznávanie so štruktúrou a organizáciou našej cirkvi vo svete. Hoci Evanjelická metodistická cirkev v Srbsku patrí medzi menšie cirkvi, ona je súčasťou veľkej cirkevnej rodiny v celom svete, ktorá okrem tohto mena, v niektorých krajinách nesie názov United Methodist Church (Spojená metodistická cirkev). V rámci metodizmu vo svete, teda v rámci metodistického-wesleyánskeho hnutia, ako sa často nazýva, ktorý počíta aj do 100 miliónov členov a stúpencov existuje relatívne dosť samostatných cirkví (denominácií), od ktorých je EMC (alebo UMC) najväčšia. Hoci sa niektoré denominácie medzi sebou líšia v názve alebo detailoch, to čo nás spája a za čo sme Bohu veľmi vďační je Jeho láska a Jeho milosť.



On June 7th in Kisač, a three day meeting of the UMC pastors and the bishop Patrick Streiff (He is the bishop responsible for the Central Conference of Central and Southern Europe). The purpose for this meeting was fellowship with our bishop and each other and also to get to know more about the structure and organization of our church. Even though United Methodist Church in Serbia belongs to the smaller churches in our country, it is a part of a big global church family. Within the world methodism, that is methodist-wesleyan movement, as it is also known, there are close to a 100 million members and adherents and there are quite a few autonomous churches (denominations), of which UMC is the largest. Even though some of the denominations have different names or slightly different details, what brings us together is God's love and His mercy, and we are thankful for it.



1 comment:

  1. To Daniel, Jano and all others. Peace be with you.
    shalom
    Ted Dittman

    ReplyDelete