Monday, January 9, 2012

Deň 2: Premenení trpiacim Kristom




Pondelok 9. 1. 2012
Premenení trpiacim Kristom


“Lebo na to ste boli povolaní; pretože Kristus trpel za vás, dal vám príklad, aby ste nasledovali Jeho šľapaje. On nikdy hriechu neučinil, ani ľsti nebolo v Jeho ústach; keď mu zlorečili, nezlorečil; keď trpel, nehrozil, ale porúčal Tomu, ktorý spravodlivo súdi; na vlastnom tele vyniesol naše hriechy na drevo, aby sme odumreli hriechom a žili spravodlivosti; Jeho krvavé rany vás uzdravili. Boli ste ako blúdiace ovce, ale teraz ste navrátení Pastierovi a Biskupovi vašich duší!”
1. list Petra 2, 21-25


Doplňujúci text: Izaiáš 53: 4-6

Niekoľko krát som stál úplne blízko. Zažil som, ako ľudia po evanjelizačnej kázni prišli ku krížu. Pred zrakmi ostatných návštevníkov šli dopredu, aby začali život s Ježišom. Boh sa ich “dotkol”. 
Čo sa odohráva  v týchto ľuďoch? Sú premenení? Ako sa uskutočňuje táto obnova? Aká moc ich premieňa?

Počuli posolstvo o Ježišovom utrpení, jeho smrti a zmŕtvychvstaní. Porozumeli tejto správe a pochopili jej logické dôsledky? Alebo je to niečo viac? Priťahuje ich Ježišova láska? Je toto Božou silou, ktorá vychádza z Ježišovho života a jeho lásky? Láska sa nás dotýka. Trpiaci trpí z lásky k nám. Tento odsek z apoštolovho listu je neodeliteľný od prorockých slov z Izaiáša 53. Musíme pustiť trpiaceho Ježiša bližšie k sebe, a nielen vo veľkonočnom období. Je to základ našej kresťanskej viery. Existuje veľa spôsobov ako  zažiť  príbeh Ježišovho utrpenia. Či už cez muzikál, obrazy, literárne diela, biblický príbeh, znázornenie Ježišovych slov a skutkov… Vo večeri Pánovej sa k Ježišovi takisto zvlášť približujeme. Stane sa z toho osobné stretnutie – “trpel a zomrel za mňa”? Boh takýmto spôsobom začína proces premeny v poslucháčoch.  U každého individuálne. A ak sa modlíme a žijeme príkladný život nasledovania Ježiša – aj my sa podielame na tejto premene. Nie je to žiadna nova metóda obracania. Je však tragédiou, ak je trpiaci Kristus vyhranený alebo bagatelizovaný v kresťanskej zvesti.
Keď kresťania neskôr povedia: “Táto kázeň, táto udalosť, toto stretnutie v mojom živote zanechalo silné stopy” alebo “Tu som zažil požehnanie a zmenu”, tak popisujú premenu, ktorú zažili.
Pri ProChriste som mal vždy možnosť po rokoch počuť “príbehy zmenených ľudí”. Napríklad z aktuálneho e-mailu jednej mladej mamičky: „Stále sa teším z Ježiša v mojom živote a ON je stale tým najgeniálnejším, čo sa mi v živote stalo….” Počula posolstvo o trpiacom a zmŕtvychvstalom Kristovi na ProChrist pred šiestimi rokmi. Najprv v nej vyvolalo odpor a mnoho otázok. Potom som spolu s ňou zažil, ako ju Ježiš premieňal. Jej obnova prebiehala mnoho rokov. Premieňajúca moc prišla od Ježiša.

Wolfhart Neumann, Brandis, referent ProChrist

Vďaky a uctievanie:  Ďakujeme…
  • že Ježiš bol poslušný až po smrť na kríži
  • že Ježišovo utrpenie, jeho smrť a zmŕtvychvstanie sú našou záchranou
  • že každý kríž v kostole alebo na ňom je znakom záchrany
  • že ľudia každý deň na celom svete zažívajú Ježišovu záchranu
  • že jeho utrpenie spôsobuje premenu k novému životu
  • že obnova cirkví a zborov začína na kríži

Pokánie a sklonenie: Musíme sa pýtať samých seba...
  • či sme si už príliš nezvykli na Ježišovo utrpenie
  • či v nás Ježišovo utrpenie vyvoláva ochotu k obnovenému obráteniu
  • či objavujeme šancu vo Večeri Pánovej a  v modlitbe
  • či vyhľadávame ticho, aby sme na seba nechali pôsobiť Ježišovo utrpenie

Prosby: Prosíme...
  • ochranu pred ľahostajnosťou a rutinou vo viere
  • smelé zvestovanie Ježišovho utrpenia a smrti
  • v dnešnej dobe aktuálne slová a formy ako dnes ľuďom vysvetliť posolstvo kríža
  • premenu ľudí v dnešnej dobe
  • osobné vyznania toho, ako Ježiš premieňa ľudí

Každodenná viera
Verím v to. Som to. Žijem to. Robím to: učiť sa od Ježiša a z celého srdca napodobňovať to, čo bolo pre neho dôležité. Žiť v náklonnosti k Ježišovi. Trpezlivo milovať. Rozvíjať prirodzenú, samozrejmú a nedotieravú zbožnosť. O to prosme pre seba i pre iných.

No comments:

Post a Comment