Saturday, March 31, 2012

Mislite o tome...


     Danas bih hteo da podelim nešto na našem blogu, što se ne tiče naše zajednice, već nečeg na šta sam naišao ovih dana na internetu.
     ‎25.3.2012, dakle u nedelju je u Slovačkoj bio obeležen "Dan započetog života". Zbog ovog su se neki dosetili i na jednom od trgova u Bratislavi su napravili veliko srce od dečjih cipelica, tačnije njih 13.000. To predstavlja broj abortusa koliko ih je ukupno bilo u 2011 godini u celoj Slovačkoj! Par slika sam tom prilikom pronašao, koje želim da podelim sa vama.
     A kad sam video ovo, zapitao sam se koliko abortusa se obavi u Srbiji i prema sajtu RTV Pančevo  sam saznao da se Srbija nalazi među prvim zemljama u Evropi bo broju izvršenih abortusa - prošle godine čak 300.000 od čega je 90% žena koje se odluče na ovaj korak u braku! Ovo je poražavajuća informacija! S jedne strane se radujemo što ne živimo u osmansko vreme kad su srpska deca bila odvođena u ropstvo, ili ubijana, ali se sada dešava još veća tragedija - mi smo ti koji sami ubijamo svoju decu. U razgovoru sa nekim ljudima sam naišao na sledeće mišljenje - "To je moje telo i ja mogu da uradim šta hoću sa njim". Međutim, abortiranje nije isto što i vađenje zuba ili neka druga selektivna operacija. Drugi najčešći argument za abortus u našoj zemlji je sveopšta teška situacija. Međutim, ni to nije dovoljan argument, pošto su naše babe i dede rođeni u još težim vremenima, ali se u to vreme nije ni postavljalo pitanje - da li roditi ili ne. Osim ovih, čuo sam ili pročitao mnogo više argumenata. Moram priznati, mnogi od njih zaista imaju smisla kada na to pogledamo sa ljudske strane, ali ipak smatram da mi nemamo prava da odlučujemo o tako nečemu.
     Molimo se da Gospod utiče na narod u kome živimo i da menja ljudska srca, jer samo u Njemu možemo naći nadu, čak i onda kada sve izgleda beznadežno!
   Ovom prilikom želim da uvedem i socijalne principe Evangeličke metodističke crkve, tačnije pitanje abortusa. Pitanje abortusa je postalo deo socijalnih principa još 1968 godine i od tad je pretrpelo neznatne izmene. Za sada uvodim samo slovačku i englesku verziju - pošto je srpska verzija još uvek u fazi prevođenja. Original na engleskom jeziku možete naći ovde.


     Dnes by som chcel podeliť niečo na našom blogu, čo sa netýka priamo nášho zboru, ale niečoho, na čo som nadišiel týchto dňoch na internete.
     25.3.2012, teda minulú nedeľu bol na Slovensku pripomenutý "Deň počatého života". Kvôli tomu niektorí prišli na nápad, aby na jednom z bratislavských námestí urobili veľké srdce z detských topánok, presne 13.000 kusov. To predstavuje počet vykonaných potratov v roku 2011 na Slovensku! Niekoľkými fotkami chcem to aj priblížiť.
     A keď som to videl, tak som sa zapýtal koľko potratov bolo vykonaných v Srbsku a podľa stránky RTV Pančevo som zistil, že sa nachádza medzi prvými krajinami v Európe po počte vykonaných potratov - až 300.000 v roku 2011, od ktorých 90 % žien, ktoré sa rozhodli na tento zákrok v manželstve! Toto je zdrvujúca informácia! Z jednej strany sa tešíme, že nežijeme v tureckom období, kedy srbské deti boli odvlečené do zajatia/otroctva alebo zabíjané, ale sa teraz deje ešte väčšia tragédia - my sme tí, ktorí sami zabíjame svoje deti. V rozhovore s niektorými ľuďmi som sa stretol s nasledujúcim názorom - "To je moje telo a ja mám právo urobiť čo chcem." Medzitým, potrat nie je to isté čo i vyberanie zuba alebo nejaká iná selektívna operácia. Druhý najčastejší argument je celková situácia v našej krajine. Medzitým, ani to nie je dostačočný argument, lebo sa naší starí rodičia narodili ešte v ťažších časoch, ale sa v tej dobe ani nekládla tá otázka - rodiť alebo nie?! Okrem tých, počul som alebo prečítal omnoho viac argumentov. Musím sa priznať, že mnohí z nich naozaj majú zmysel, keď sa na nich pozrieme z ľudskej strany, ale predsa považujem, že nemáme právo rozhodovať o takom niečom.
     Modlime sa, aby Pán Boh vplýval na národ, v ktorom žijeme, aby menil ľudské srdcia, lebo jedine v Ňom môžeme nájsť nádej aj vtedy keď všetko vyzerá beznádejné!
     Touto príležitosťou uvádzam aj úrivok zo Sociálnych zásad Evanjelickej metodistickej cirkvi, presnejšie otázky potratu. Otázka potratu sa stalo súčasťou sociálnych zásad ešte roku 1968 a odvtedy pretrpelo nepatrné zmeny.


Počiatok a koniec ľudského života sú Bohom dané medze ľudskej existencie. Kým ľudia do istej miery dokázali ovplyvniť okamih smrti, majú teraz tiež desivú možnosť rozhodovať, kedy a či vôbec sa narodí nový človek. Naša viera v po­svätnosť nenarodeného ľudského života nám nedovoľuje schvaľovať umelé prerušenie tehotenstva. Sme však povinní brať ohľad na posvätnosť života a na blaho matky, pre ktorú by nechcené tehotenstvo mohlo znamenať ťažkú ujmu. V súlade s tradičným kresťanským učením si uvedomujeme možnosť tragického konfliktu života proti životu, ktorý by mohol umelé prerušenie tehotenstva ospravedlniť. V takom prípade sme za možnosť legálneho prerušenia tehotenstva prostredníctvom odborného lekárskeho zákroku. Nemôžeme však súhlasiť s umelým prerušením tehotenstva ako prostriedkom plánovanej rodiny. Úplne ho odmietame ako prostriedok na voľbu pohlavia. Odmietame pozdné prerušenie tehotenstva známe ako dilatácia a extrakcia a požadujeme ukončenie tejto praxe, okrem prípadov, kedy je život matky v nebezpečenstve a iné lekárske zásahy nie sú možné, alebo kedy sa vyskytujú vážne anomálie na plode, ktoré robia život nemožným. Vyzývame všetkých kresťanov, aby starostlivo a na modlitbách skúmali, za akých predpokladov možno umelé prerušenie tehotenstva ospravedlniť.
Zaväzujeme cirkev, aby poskytovala radu a pomoc tým, ktorí chcú prerušiť tehotenstvo, ktorí sa ocitnú v tehotenskej kríze, alebo ktorí svoje dieťa privedú na svet. Povzbudzujeme najmä cirkev, vládu a sociálne inštitúcie, aby podporili a uľahčili možnosť adopcie.
Zákony a nariadenia nemôžu byť dostatočným vodidlom pre kresťanské svedomie. O umelom prerušení tehotenstva by sa preto malo rozhodnúť iba po starostlivom zvážení a po modlitbách všetkých zúčastnených strán a po lekárskej, pastoračnej a inej odbornej konzultácii.




     Today I would like to share something on our blog which is not from our church, but something that I have found on the internet a few days ago.
     On March 25th 2012, this last Sunday, "The Day of Concieved Life" was observed. On this occasion, some came to an idea and made a huge heart out of children's shoes in one of the squares in Bratislava. There were 13,000 shoes to be exact. This represents the number of abortions in the Republic of Slovakia in year 2011! I found a few pictures about it and I am sharing them with you.
     When I saw this, I asked myself about the number of abortions in Serbia and accorting to the website of RTV Pančevo, I found out that Serbia is among the leading countries in Europe according to the number of abortions - last year there were about 300.000 abortions done and 90 % of the women who asked for them were married! This is a devastating information! On one hand we are happy that we no longer have to live under Turkish opression when countless children were taken into slavery and/or killed, but the bigger tragedy is that now we are the ones who do the killing. In conversation with a few people I came across this opinion "It's my body and I can do what I want with it." But abortion is not like pulling out a tooth or any other selective surgery. Another argument I heard pro abortion is regarding the general situation in our country. But, this argument is not good enough since our grandparents were all born in even worse conditions and back then, nobody would even ask - do I give birth or not. I have heard a lot of arguments. I have to admitt, a lot of them make a lot of sense, when we look at them from a human perspective, but I still think we don't have that much right to decide about something like that.
     We pray that the Lord would influence the people we live in and would change the human hearts, because only in Him we can find hope, even when everything seems hopeless!
     I would also like to share the Social principles of the United Methodist Church, about the issue on abortion. It first became part of the social principles in 1968. The original, english version, you can find here.



Uvodim još jednu sliku, na koju sam davnije naišao. Znam da je malo "preterana", ali ipak ima u tome bar malo istine.
Uvádzam ešte jeden obrázok, na ktorý som nadišiel už dávnejšie. Viem, že trochu "prehnáva", ale predsa je tam aspoň trochu pravdy.
I am sharing another picture. I know it's a little cheesy, but it does have a point.
človek: Ak si láskavý a milostivý Boh, prečo si neposlal niekoho, aby vyliečil rakovinu, alebo pravých vodcov, aby nad nami vládli? Aký je tvoj problém, Bože??? BOH: Ja som to urobil! Vy ste nad nimi urobili potrat!

čovek: Ako si milostiv Bog, pun ljubavi, zašto nisi poslao nekoga da izleči raka, ili prave vođe koji bi vladali nad nama? U čemu je tvoj problem, Bože??? BOG: Uradio sam to! Vi ste ih abortirali!



1 comment:

  1. Áno, aj na Slovensku aj v celej Európe mnohí berú potrat ako niečo, čo nie je zabitím dieťaťa i keď ním iste je. Mysli si, že dieťa nie je človek, ale niečo čo je možné odložiť na bok. Verím, že sa to zmení.

    ReplyDelete